Ilmunud on artiklikogumik „Keelde. Keelel. Keelest. Pühendusteos Külli Habichtile 60. sünnipäevaks“

6. septembril esitlesime Tartus Emakeele Seltsi toimetist nr 84 „Keelde. Keelel. Keelest. Pühendusteos Külli Habichtile 60. sünnipäevaks.

Keeleteadlasele, Tartu Ülikooli eesti keele kaasprofessorile, Emakeele Seltsi keeletoimkonna praegusele vanemale ja kauaaegsele liikmele Külli Habichtile 60. sünnipäeva puhul pühendatud toimetis keskendub juubilarile ja tema tegevusvaldkondadele tema kolleegide ja juhendatute kirjatööde kaudu.

Raamatu 32 artiklit on teemade järgi paigutatud kaheksasse ossa, mis on pealkirjastatud kaassõnafraasidega, kuna uute kaassõnade kujunemine on olnud üks Külli Habichti lemmikuurimisteemadest. Kogumikust leiab artikleid kirjakeele ajaloost ja selle olulistest isikutest, samuti sõnavarast, vormikasutuse, tuumverbikonstruktsioonide, kaassõnade ja partiklite varieerumist ning muutumist. Tähelepanuta ei jää keelemuutuste ühiskondlikud tagamaadki. Mitmes artiklis on luubi all Külli keelekasutus või filoloogilised ettevõtmised. Nii leiab raamatust huvitavat lugemist iga keelehuviline.

Üllatuskogumikku esitleti 6. septembril 2024 Tartu Ülikooli kohviku kaminasaalis, kuhu oli kokku tulnud üle 80 õnnitleja.

 

Raamatu väljaandmist on toetanud Tartu Ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituut (Kadri, Nikolai ja Gerda Rõugu uurimistoetuste fond), Emakeele Selts, Emakeele Sihtasutus, Eesti Teaduste Akadeemia, Eesti Keele Instituut

Koostajad ja toimetajad: Külli Prillop ja Annika Viht
Kujundaja ja küljendaja: Sirje Ratso
Keeletoimetajad: Karet Eesmäe ja Kristel Ress (eesti keel);
Atte Huhtala (soome keel); Richard Adang (inglise keel)
Kokkuvõtete tõlked soome keelde: Atte Huhtala
Kokkuvõtete tõlked inglise keelde: Annika Küngas
Toimetuskolleegium: Airika Harrik ja Helle Metslang

535 lk

Rohkem infot Emakeele Seltsi väljaannete lehel.