đŒđ‘› 𝑚𝑒𝑚𝑜𝑟𝑖𝑎𝑚 Mati Erelt

In memoriam Mati Erelt

12.03.1941–12.10.2024

Manalateele on lahkunud eesti sĂŒntaksiuurimise grand old man, Tartu ĂŒlikooli emeriitprofessor Mati Erelt.  

Mati Erelt sĂŒndis ja kasvas Tallinnas. Ta lĂ”petas Tallinna XX keskkooli, Ă”ppis Tallinna PolĂŒtehnilises Instituudis, suundus aga peatselt Tartu ĂŒlikooli Ă”ppima eesti filoloogiat. Õpingute ajal liitus ta Huno RĂ€tsepa generatiivse grammatika grupiga, mis tĂ”i siinsesse keeleuurimisse rahvusvahelise keeleteaduse uued suunad. Erelti teadushuvi keskmes oli eesti keele sĂŒntaks ning sel teemal kaitses ta nii kandidaadi- kui ka doktorivĂ€itekirja.  

Mati Erelti esimeseks töökohaks sai Keele ja Kirjanduse Instituut (KKI). Tema peatoimetamisel ja kaasautorsusel ilmus eesti keele ehituse kohta kapitaalne ĂŒlevaateteos, kaheosaline „Eesti keele grammatika“ ehk EKG (1993, 1995), mis pĂ€lvis 1995. aastal riigi teaduspreemia. EKG jaoks töötas Erelt vĂ€lja eesti keelele hĂ€sti sobiva lausekirjeldusmudeli, mis on ajaproovile vastu pidanud ja seniajani kasutusel keelekirjeldustes ja Ă”ppetöös. KKIs töötamise ajal luges Erelt ka sĂŒntaksikursust Tallinna Pedagoogilises Instituudis (praeguse Tallinna ĂŒlikooli eelkĂ€ija). Aastatel 1991–1995 oli ta Helsingi ĂŒlikooli kĂŒlalisprofessor ning sel ajal kujunes vĂ€lja tema huvi eesti ja soome keele vĂ”rdlemise ning laiemalt keeletĂŒpoloogia vastu. 
1995. aastal valiti ta Tartu ĂŒlikooli eesti keele professoriks. Mati Erelti juhtimisel viidi lĂ€bi mitmeid uuendusi, asutati töörĂŒhmi, alustati uusi uurimissuundi (funktsionaaltĂŒpoloogiline ja korpusepĂ”hine keeleuurimine, eesti vana kirjakeele uurimine jm), asuti Ă”petama eesti keele vĂ€ljendusĂ”petust kĂ”igis teaduskondades, asutati Ă”ppetooli toimetiste sari, hakati osalema Euroopa lingvistikakonverentsidel jms, s.o lĂŒlituti rahvusvahelisse teadussuhtlusse. Sellega pandi alus tugeva ja mitmekĂŒlgse uurimiskeskuse kujunemisele. Paljudest Erelti Ă”pilastest on saanud Eesti teaduse ja keele-elu edasiviijad.

PĂ€rast emeriteerumist 2006. aastal jĂ€tkas Mati Erelt tööd vanemteadurina, koostades taas kapitaalseid pĂ”hiteoseid. Ta on sarja „Eesti keele varamu“ kuuluva ĂŒlevaateteose „Eesti keele sĂŒntaks“ (2017) ĂŒks toimetajaid ja pĂ”hiline autor ning uue tĂ€napĂ€evase „Eesti grammatika“ (2023) ĂŒks pĂ”hiautoreid, ingliskeelse koguteose „Estonian language“ (2003, 2007) toimetaja ja ĂŒks autoreid. Erelti peamised uurimisvaldkonnad olid eesti kirjakeele grammatiline ehitus, keeletĂŒpoloogia, eesti keele uurimise ajalugu ja keeleteaduse terminoloogia. Tema rohkem kui 200 publikatsiooni seas on monograafia „Eesti adjektiivisĂŒntaks“, „Eesti keele kĂ€siraamat“ (koos Tiiu Erelti ja Kristiina Rossiga), terminisĂ”nastikke ja Ă”ppevahendeid. Huvi eesti keele uurimisloo vastu tĂ”i Ereltite pere koduraamatukogu riiulitele vÀÀrtusliku kogu eelmiste sajandite grammatikakirjandust, mille nad annetasid „Eesti grammatika“ esitluse puhul Tartu ĂŒlikooli eesti ja ĂŒldkeeleteaduse instituudile. 

Mati Erelti tegevuse kĂ”rgaeg sattus murrangulistesse aastatesse, mil ta tegutses aktiivselt ja mĂ”jusalt uue iseseisvusaja ĂŒlikoolitöö, teaduse, keelepoliitika ja keele-elu kavandamisel ja korraldamisel. Ta oli Eesti keelenĂ”ukogu asutajaliige, kuulus teaduskompetentsi nĂ”ukogusse, riiklike teaduspreemiate komisjoni, F. J. Wiedemanni keeleauhinna komisjoni, mitmete riiklike programmide nĂ”ukogusse jne. KeelenĂ”ukogu liikmena (2001–2011) osales ta tegusalt eesti keele arengukavade koostamisel. 

Emakeele Seltsi esimehena aastatel 1997–2006 pani ta aluse seltsi kujunemisele suurimaks ja mĂ”jukaimaks keeleorganisatsiooniks Eestis. Selts toodi vĂ€lja 1990. aastate madalseisust, lisandusid uued tegevussuunad, asutati populaarne keeleajakiri Oma Keel, kĂ€ivitati koostöö Eesti TA ning HTMiga. Emakeele Seltsi aastaraamatust sai Erelti peatoimetamisel (1999–2021) kĂ”rgetasemeline teadusvĂ€ljaanne. 2011. aastal valis Emakeele Selts Mati Erelti oma auliikmeks. 

Mati Ereltit on autasustatud ValgetĂ€he IV klassi teenetemĂ€rgi, Wiedemanni keeleauhinna, Tartu ĂŒlikooli suure medali ja Eesti TA medaliga. 

Mati Erelt on jĂ€tnud eesti keeleteadusse sĂŒgava jĂ€lje. JÀÀme mĂ€lestama tarka, avara silmaringiga ja alati heatahtlikku kolleegi. 

 Tartu Ülikooli eesti ja ĂŒldkeeleteaduse instituut 

Emakeele Selts 

Eesti Keele Instituut 

Mati Erelti Ă€rasaatmine Tartu ĂŒlikooli aulas 20. oktoobril kell 12. 

Perekonna soovil palutakse lilli ja pÀrgi mitte tuua, vÔib aga teha annetuse Wiedemanni fondile

http://www.erkf.ee/annetajale, selgitusse lisada „allfond Wiedemanni fond“.